Kymmeniä petoksia: Näin rovaniemeläiset veivät rahat ja katosivat

Poliisi kertoo kahden rovaniemeläisen miehen tehneen verkkoalustoilla myyntipetoksia eri puolilla maata, Lapin poliisi tiedottaa.

Yhteensä 52 petoksen kokonaisuus on siirtynyt syyteharkintaan huhtikuun lopussa. Rikoshyötyä kaksikolle kertyi poliisin mukaan 5 700 euroa.

Huijaukset tapahtuivat syyskuun 2022 ja marraskuun 2023 välisenä aikana. Huijatut asuvat eri puolella Suomea.

Kaksikon huijaustapa oli klassinen. Kaksikko julkaisi ilmoituksia, joissa he kertoivat myyvänsä esimerkiksi pelikonsoleita, kameroita, puhelimia ja vaatteita. 

Ilmoituksia julkaistiin poliisin mukaan muun muassa Tori.fi ja Facebook Marketplace -myyntialustoilla. Ostaja maksoi tuotteen tilisiirrolla tai MobilePay-sovelluksella.

Rahojen siirtämisen jälkeen huijarit tekivät katoamistempun ja lopettivat yhteydenpidon. Samalla hävisi myös myynti-ilmoitus. Tuotetta ostajat eivät koskaan saaneet. Yksittäisten tuotteiden hinta vaihteli kymmenistä euroista pariin sataan euroon.

Lapin poliisilaitoksen rikoskomisario Jarno Auvisen mukaan "kyseinen rikostyyppi on valitettavan yleinen".

– Tekijät laativat myynti-ilmoituksia eri alustoille, ottavat ostajalta rahat ja katoavat tavoittamattomiin. Koko tuotetta ei välttämättä ole ollut edes olemassa. Nettialustoilla kauppoja tehdessä on hyvä pitää mielessä, että kaikki eivät ole liikkeellä vilpittömällä mielellä, toteaa tutkinnanjohtaja Auvinen tiedotteessa.

– Tämän kaltaiset rikokset myös työllistävät poliisin rikostutkintaa merkittävästi, hän jatkaa.

Sarjan esitutkinta on kestänyt useita kuukausia ja se on siirtynyt syyteharkintaan huhtikuun lopussa. 

Lue myös:

    Uusimmat