Venäjän liitto rankaisi toisen maan riveihin vaihtanutta urheilijaa dopingista – olympiamitali vaarassa

Venäläinen keskimatkan juoksija Jekaterina Poistogova-Guliyev on menettämässä hopeamitalinsa 2012 Lontoon kesäolympialaisista hänen saatuaan Venäjän yleisurheiluliitolta neljän vuoden kilpailukiellon vanhoista dopingrikkeistä.

33-vuotias Poistogova-Guliyev todettiin syylliseksi kiellettyjen aineiden käytöstä tai sen yrityksestä. Kaikki hänen saavutuksensa heinäkuusta 2012 lokakuuhun 2014 mitätöitiin, Venäjän yleisurheiluliitto kertoi tiedotteessaan. Poistogova-Guliyev edusti Venäjää vuoteen 2021 asti, minkä jälkeen hän vaihtoi Turkin väreihin.

Guliyevin rangaistus on peruja vuosien 2012 ja 2013 rikkomuksista ja perustui Moskovan antidopinglaboratorion tietoihin.

Vuoden 2012 olympiafinaalissa hän sijoittui aluksi pronssille, mutta lopullinen sijoitus oli hopea. Venäläinen voittaja Mariya Savinova oli syyllistynyt dopingrikkeeseen.

Maailman antidopingtoimisto Wada ehdotti jo vuonna 2015, että Poistogova-Guliyev asetettaisiin elinikäiseen kilpailukieltoon. Lisäksi Lontoon kesäolympialaisista voitettu hopea haluttiin tuolloin riistää. Poistogova-Guliyev on Wadan mukaan osallistunut Venäjän valtiojohtoiseen dopingohjelmaan.

Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin Cas määräsi vuonna 2017 hänelle kahden vuoden kilpailukiellon. Tulokset kuitenkin mitätöitiin vain lokakuusta 2015 eteenpäin, jolloin hän säilytti olympiamitalinsa.

Lopullisen päätöksen olympiamitalien menettämisestä ja uudelleenjaosta tekee Kansainvälinen olympiakomitea, joka ei toistaiseksi ole kommentoinut tapausta.

Jos Poistogova-Guliyev menettää mitalinsa, kenialainen Pamela Jelimo palkittaisiin hopealla ja amerikkalainen Alysia Montano pronssilla.

Naisten keskimatkan juoksu Lontoossa oli vahvasti dopingin turmelema, sillä 800 metrin finaalissa kolmen juoksijan (Savinova, Poistogova-Guliyev ja kuudenneksi sijoittunut venäläinen Jelena Arzhakova) tulokset mitätöitiin. 1 500 metrin finaalissa 13 juoksijasta peräti viisi asetettiin myöhemmin kieltoon dopingrikkomusten vuoksi.

Poistogova-Guliyev on nyt asetettu kilpailukieltoon vuoteen 2026 asti, sillä hänen on katsottu kärsineen jo kaksi vuotta samasta rikkomuksesta Casin vuonna 2017 langettaman rangaistuksen jälkeen.

Venäjän yleisurheiluliitto asetti myös 3 000 metrin estejuoksijan Nikolai Chavkinin kahden vuoden ja kuuden kuukauden kilpailukieltoon vastaavanlaisten rikkeiden vuoksi.
 

Lue myös:

    Uusimmat