Venäläistähti on avoimesti homoseksuaali – sai huomattavan uutisen

Avoimesti homoseksuaali tennistähti Darja Kasatkina kertoo, että hänen turvallisuutensa on luvattu taata, jos hän pelaa Saudi-Arabiassa.

Venäläinen Kasatkina on naisten WTA-kiertueen harvoja avoimesti homoseksuaaleja pelaajia. Hän on tällä hetkellä naisten maailmanlistalla 11:ntenä ja kilvoittelee pääsystä kauden päättävään WTA-finaaliturnaukseen, joka järjestetään marraskuussa Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa. Siellä järjestetään kolme perättäistä WTA-finaaliturneeta 2024–26.

– Minulle on annettu takeet siitä, että tulen olemaan ok, Kasatkina sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, kun häneltä kysyttiin, tulisiko homopelaajien tuntea olonsa mukavaksi sikäli kuin heitä olisi pelaamassa.

Homoseksuaalisuuden harjoittaminen on Saudi-Arabiassa lailla kiellettyä.

"Hieno uutinen"

Viime vuonna Kasatkina suhtautui varauksellisesti finaaliin Saudi-Arabiassa ja sanoi, että "tähän maahan liittyy monia kysymyksiä". Nyt venäläinen pohti WTA-finaalissa pelaamisen myönteisiä puolia.

– Jos pääsen, se tarkoittaa, että olen maailman kahdeksan parhaan joukossa, mikä on hieno uutinen minulle.

– Näemme, että saudit ovat nyt erittäin kiinnostuneita urheilusta, he haluavat kehittää urheilua. Niin kauan kuin siellä oleville ihmisille, nuorille lapsille ja naisille, annetaan mahdollisuus nähdä urheilua – niin että he voivat katsoa ja pelata sitä ja osallistua – minusta se on hienoa.

"Harjoitettava äärimmäistä itsesensuuria"

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportoi joulukuussa, että ihmisiä on tuomittu Saudi-Arabiassa oikeudessa homoseksuaalisuuden edistämisestä internetissä. Järjestön mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen on Saudi-Arabiassa "harjoitettava äärimmäistä itsesensuuria selviytyäkseen jokapäiväisestä elämästään".

Saudi-Arabian tennisliiton puheenjohtaja Arij Almutabagani sanoi, ettei homopelaajien tarvitse käyttäytyä toisella tapaa kuin esimerkiksi Abu Dhabissa ja Dubaissa, missä on jo järjestetty WTA-turnauksia.

WTA:n toimitusjohtaja Steve Simon on puolestaan kertonut, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat otettiin mukaan tiedonhankintamatkoille Saudi-Arabiaan ennen kuin sopimus WTA-finaaleista tehtiin.

Lue myös:

    Uusimmat