Miksi pissa haisee pahalta parsan syömisen jälkeen? Seuraukset riippuvat geeneistä
Parsan ystävien kausi on käynnissä ja moni kokeilee nyt innolla uusia parsareseptejä. Mutta tiesitkö tätä mielenkiintoista faktaa parsasta?
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran huhtikuussa 2015.
Parsakeittoa, keitettyä parsaa ja parsarisottoa... Tankoparsan ystävillä on näin keväällä onnen päivät. Kukaan ei kuitenkaan juurikaan puhu siitä, miltä parsa voi saada virtsan haisemaan. Sille, miksi virtsa saattaa haista parsaruoan jälkeen pahalta, on kaiken lisäksi mielenkiintoinen syy!
Kumpaan joukkoon kuulut?
Parsaa syötyäsi virtsaasi erittyy rikkipitoista yhdistettä. Yhdiste ei haise sellaisenaan, vaan se alkaa haista hajottuaan ruoansulatuksessa, kertoo The Kitchn. Paha haju ilmestyy virtsaan nopeasti, jo 15–30 minuuttia parsan syömisestä. Sillä, kuinka parsan kypsennät, ei ole merkitystä.
TESTAA NÄMÄ RESEPTIT:
Harri Syrjäsen parsa-sitruunarisotto
Kaikki eivät tuota pahaa hajua kuitenkaan tunnista, asia riippuu täysin geeneistäsi. Esimerkiksi vuonna 1956 tehdyssä brittitutkimuksessa havaittiin, että alle puolet ihmisistä kärsii parsaa syötyään pahanhajuisesta virtsasta.
Vaikka asiaa on tutkittu, on vielä epäselvää, kuinka suuri osa ihmisistä voi haistaa tämän hajun parsan syömisen jälkeen. Tutkijat jakaantuvatkin kahteen leiriin: toiset uskovat, että vain osalla ihmisistä parsa vaikuttaa virtsan hajuun, toiset ovat sitä mieltä, että vaikutus näkyy kaikilla, mutta vain osa pystyy haistamaan sen.
Lue myös: Ylivoimainen niksi parsan valmistukseen – testaa Virpin taktiikkaa: Parantaa makua huomattavasti!
Katso myös: Parsa sopii myös tähän Linnean "killerihyvään" perunasalaattiin – testaa!
Lähde: The Kitchn
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
Ranskankermavaahtoa, karamellisoituja pekaanipähkinöitä ja raparperiremmi
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto